Breinvoorkeur
Oogsamenwerking
Reflexintegratie

Brein

De theorie van het driedelig brein van Paul MacLean leert ons dat er een simpele indeling is van ons brein, in 3 delen.

Het oudste deel van onze hersenen is ons reptielenbrein, welke onder andere bestaat uit de hersenstam. De functie is overleven en bescherming. De vitale lichaamsfuncties, de reflexen en lichamelijke reactie op stress komen uit dit deel van het brein. Dit gedeelte gaat over het gedrag.

Daarover zit het deel van de hersenen waar het limbische systeem deel van uit maakt, het zoogdierenbrein. In dit deel zitten de emoties, communicatie en het gevoel.

Tenslotte is er in de loop der tijd een extra laag overheen gekomen, dat is het mensenbrein. Hier zitten de gedachten. Aan de voorkant zit de prefrontale cortex, waar de executieve functies zitten.

Deze grote hersenen, cortex, zijn in twee helften verdeeld; de linker en de rechter hersenhelft.

In functionele MRI’s is te zien dat elke hersenhelft zijn ‘specialisme’ heeft. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit als het hier is gesteld, maar in het het algemeen komt het erop neer dat de linkerhersenhelft is gespecialiseerd in de verstandelijke functies, orde en structuur. De rechterhersenhelft is meer gespecialiseerd in creativiteit, overzicht, plaatjes/beelden.

Als er sprake is van een dys-balans, komen dys-functies naar voren. En klachten die horen bij dys-lexie, dys-calculie, dys-praxie….

Eerst moet de balans weer terugkomen tussen de twee hersenhelften zodat de hersenbalk die deze helften verbindt, beter gaat communiceren. En daarvoor is het behoorlijk belangrijk dat er geen stress in het lijf en het brein meer zit. Door stress staat het reptielenbrein in opperste staat van paraatheid en belemmert het zoogdierenbrein en daarna ook het mensenbrein om goed te kunnen functioneren. 

Primaire reflexen die nog actief zijn (en niet geïntegreerd zijn, op de achtergrond functioneren voor een hoger doel) zitten in dit reptielenbrein en zorgen voor deze stress-stand. Door de reflexen te integreren en de lateralisatie (samenwerking tussen de twee hersenhelften) te verbeteren middels speelse oefeningen en technieken, gaat het functioneren veelal al vanzelf beter. Op gebied van (leer- , werk- of sport) prestaties, maar ook op het gebied van het welzijn.