Breinvoorkeur
Oogsamenwerking
Reflexintegratie

Breinbalans: lateralisatie

Het brein bestaat uit 2 hersenhelften met ieder zijn eigen functies. In hoeverre deze functies over de hersenhelften zijn verdeeld, wordt lateralisatie genoemd.

Vóór de leeftijd van ongeveer zes jaar gebruikt een kind allebei zijn handen en voeten evenveel. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld. Het kind heeft nog geen besef van links en rechts.

Vanaf dat een kind ongeveer zes jaar is, komt het in de lateralisatiefase. Er ontwikkelt zich een samenwerking tussen allebei de handen. Er komt een soort taakverdeling; de ene hand of voet voert de beweging uit, de andere assisteert. De uitvoerende hand of voet wordt de voorkeurshand/-voet genoemd.

Na deze lateralisatiefase is de rechter- of linkerdominantie duidelijk. Daarmee wordt dus rechtshandigheid of linkshandigheid bepaald. Wanneer dit gebeurt, is dus van persoon tot persoon verschillend.2014-10-21 12.23.00

Een verlate lateralisatie kan leerproblemen meebrengen. Het aanvoelen en begrijpen van de begrippen links en rechts zijn namelijk zeer belangrijk zijn in het leren lezen, schrijven en rekenen.

Als de lateralisatie nog niet op orde is en de ontwikkeling hiervan vertraagd is, worden speciale oefeningen hiervoor aan het oefenprogramma toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van de Braingym©-methode.

Hiermee komt het brein beter in balans wat een positieve invloed op het (leren) lezen, schrijven en rekenen heeft.